Het verhaal van Adidas

Sportmerk Adidas is tegenwoordig niet meer weg te denken, maar wist jij dat de broer van oprichter Adolf Dassler de concurrent Puma heeft opgericht als resultaat van een ruzie tussen de twee broers in 1948? Het was het begin van een hevige concurrentiestrijd tussen de twee schoenfabrikanten.

Hoe hebben de eigenaren Adolf, Käthe en Horst Dassler hun bedrijf wereldberoemd gemaakt? Het echtpaar en hun zoon hebben vanaf het begin gewed op de Olympische Spelen en het voetbal. Al in 1954 sponsorde Adidas het nationale voetbalteam, dat vervolgens de Wereldbeker won – wat een succes voor Duitsland en het merk! Twee jaar later vloog zoon Horst naar de Olympische Spelen in Melbourne en gaf Adidas schoenen gratis weg aan alle bekende en onbekende sporters. Tot het einde van de jaren 60 groeide het bedrijf zo tot 800 werknemers en een jaarlijkse omzet van 10 miljoen euro.

In de jaren daarna ontwikkelde Horst Dassler een uniek netwerk dat cruciaal was voor het toekomstige succes van Adidas, maar dat deels werd gekenmerkt door corruptie. Horst Dassler richtte een soort elitaire vriendenkring op met belangrijke personen binnen de wereldsportfederaties. Dit garandeerde hem veel macht. Zo verleende hij financiële steun aan Jospeh Blatter, die vervolgens werd benoemd tot secretaris-generaal van Fifa. In ruil daarvoor hielp Blatter de positie van Adidas in de voetbalwereld verder te versterken. Dit is slechts één voorbeeld van veel vergelijkbare relaties binnen de sport.

Desalniettemin heeft Adidas nieuwe ontwikkelingen uit de VS over het hoofd gezien. De basketbal- en aerobicsbeweging heeft onder andere nieuwe merken zoals Nike en Reebok in staat gesteld om grote marktaandelen te verwerven. Eind 1990 werd Adidas failliet verklaard. De familie Dassler verkocht hun laatste aandelen en het familiebedrijf Adidas werd een naamloze vennootschap die tot heden een van de meest dominante sportmerken ter wereld is.