In gesprek met Jolanda Kooi, oprichter van tex.tracer
Podcasts Tex.tracer Blockchain duurzaamheid

In gesprek met Jolanda Kooi, oprichter van tex.tracer

ING Sector Banker Dirk Mulder gaat in gesprek met Jolanda Kooi, oprichter van tex.tracer: een door blockchain aangedreven platform, waarmee gebruikers relevante supply chain-informatie kunnen ontsluiten en geverifieerde duurzaamheids- en ethische inspanningen met klanten kunnen delen. Het platform geeft klanten inzicht in de reis van het product, van materiaalbron tot detailhandel. Door een QR-code op het kledingstuk te scannen, laat tex.tracer zien wie hun kleding heeft gemaakt, hoe ze zijn gemaakt en waarvan ze zijn gemaakt. Deze geverifieerde informatie bouwt merkvertrouwen op en verhoogt de klantbetrokkenheid.

De coronacrisis laat de kwetsbaarheid binnen de keten zien. Denk dan aan de afhankelijkheid van andere productielanden. Slechte arbeidsomstandigheden en verbod op vakbonden in lagelonenlanden, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit zijn onderwerp van discussie. Het huidige model is niet langer houdbaar. Het is noodzakelijk ketens onder de loep te nemen en transparanter te maken. Dit gaat bedrijven in de keten raken. Wetten, audits en controles zijn niet voldoende. Gedragscodes, certificering, keurmerken, communicatie met lokale bevolking, werknemers en consumenten kunnen hierbij helpen.

Jolanda vertelt over de problemen in de fashion industrie, het toenemend belang van verantwoorde productie en transparantie in de keten. Hoe? Luister deze podcast.