Albert Heijn houdt in 10 winkels in de regio Rotterdam een proef om voedselverspilling verder te verminderen onder de naam 'Brood van gisteren'. Brood dat gisteren vers in de winkel is aangeleverd en niet is verkocht op de dag zelf, wordt de volgende dag tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs.
Een half brood kost €0,25, een heel brood en een zak bolletjes €0,50. ‘Uit het voedselverspillingsonderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat er relatief gezien veel wordt verspild in de categorie brood en banket, een belangrijke reden om met de pilot ‘Brood van gisteren’ te starten’, aldus Albert Heijn.
De pilot zal 10 weken lopen. In 2020 heeft Albert Heijn 7 procent minder voedsel verspild dan in 2019 (van 5,6 ton naar 5,2 ton per miljoen euro verkocht voedsel). De ambitie van Albert Heijn is de helft minder voedselverspilling in 2030. Voedselverspilling noemt AH een grote uitdaging: ‘Iets meer dan 1 procent van de producten die Albert Heijn inkoopt, belandt niet op het bord van de klant.’