Breaking brands - de tijd van verandering is aangebroken!
Blogs Breaking Brands omnichannel Convenience Experience duurzaamheid

Breaking brands - de tijd van verandering is aangebroken!

Winkels zijn relevanter geworden dan ooit, omdat de consument zijn ervaringen graag wil delen - tegelijkertijd heeft retail nooit eerder een grotere transformatie ondergaan. Online is niet langer een aparte entiteit, maar een verwachting en tegenhanger van andere kanalen. Technologie heeft een nieuw niveau van innovatie bereikt en is de basis voor ultra-persoonlijke winkelervaringen, waarbij nieuwe, ontwrichtende golven het spel veranderen. De tijd van verandering is aangebroken!

Q&A volgt in samenwerking met de Ebeltoft Group al meer dan tien jaar de innovaties van merken en winkels en beschrijven jaarlijks trends die zich zowel in de moderne retail als in de toekomst zullen voordoen. Retail experts over de hele wereld hebben hun krachten gebundeld om inzichten uit hun lokale markten te delen die je zullen inspireren om te innoveren en jouw organisatie toekomstbestendig te maken. Er zijn meer dan veertig innovatieve cases uit meer dan achttien landen geëvalueerd. Deze cases brengen vier verschillende retailtrends aan het licht die een gedetailleerd totaalbeeld creëren van wat komen gaat: Omni Integration, Extreme Convenience, Extreme Experience en Sustainable Practices. Wat houden deze trends precies in?

#1 OMNI INTEGRATION: OMNI CHANNEL, BRICKS AND CLICKS, REDUCED FRICTION, TECH INTEGRATION

De snelle verandering in retail wordt gedreven door nieuwe technologieën en digitale innovaties die ervoor zorgen dat consumenten altijd verbonden zijn. Met één druk op de knop kunnen zij winkelen, retourneren en producten delen waar en wanneer zij willen. De fysieke winkel en het online kanaal zijn niet langer afzonderlijke entiteiten, maar aanvullende platforms die de retailervaring verbeteren. Consumenten maken geen onderscheid meer tussen de digitale en fysieke wereld. Een omni-ervaring omvat alles van online tot offline ervaringen. Omni experience domineert retail vandaag de dag met click en collect, augmented reality assistenten, kluisjes en data-gedreven winkels.

#2 EXTREME CONVENIENCE: SEAMLESS RETAIL, TECHNOLOGY FRICTION, ELIMINATES PAIN POINTS, ON-DEMAND

De moderne consument is druk en het tijdperk van naadloze en frictieloze retail is aangebroken. Frictie in de customer journey zorgt ervoor dat klanten geen producten kopen. Retailers proberen deze fricties te verwijderen door elementen als technologie, abonnementen, bezorging en ophalen toe te voegen en tegelijkertijd de belangrijkste elementen van de dagelijkse werkzaamheden te stroomlijnen.

  • Retailers maken gebruik van technologie om de dienstverlening te versnellen en een naadloze ervaring te creëren;
  • Abonnementen helpen consumenten met een grote tijdsdruk;
  • Bezorgmogelijkheden zorgen voor gemak voor de klant: aan de deur, via een locker - allemaal te regelen met één druk op de knop;
  • Pick-up locaties duiken overal ter wereld op om producten gemakkelijk en snel in handen van klanten te krijgen;
  • Barrières - bestellen, afrekenen, productbeschikbaarheid - worden weggenomen door technologische vooruitgang.

#3 EXTREME EXPERIENCE: LINGERING, BRAND BUILDING, EVER-CHANGING, AMPLIFICATION, SOCIAL SHARING, EMOTIONAL, FLAGSHIP

Game-changing power in retail wordt aangewakkerd door ervaringen. Het nieuwe tijdperk van flagship retail is gecentreerd rond ‘Instagrambare’ momenten, uitbundige displays, grote winkels en een mentaliteitsverandering.

Shoppers in de winkel verlangen naar een persoonlijke, menselijke ervaring die de online wereld niet kan bieden. Interactie en betrokkenheid in de winkel met producten, personeel en het merk zijn essentieel. Dit maakt het mogelijk om de behoeften van klanten nauwkeuriger te identificeren, relaties en loyaliteit op te bouwen en de winkelervaring te personaliseren.

Consumenten kiezen niet alleen voor producten op basis van functionele waarde, maar ook op basis van emoties die betrokkenheid en ervaring garanderen. Intensieve storytelling en sterke inhoud zijn van groot belang voor het creëren van identificatie en emotionele banden, waardoor de loyaliteit aan een merk wordt versterkt.

De klant-klant-relatie is ook belangrijk voor de ervaring in de fysieke winkel. Retailers en merken kunnen zich onderscheiden door een sociale dimensie te bieden die verder gaat dan interactie en betrokkenheid met winkelmedewerkers. Winkels moeten de volgende elementen creëren om een goed afgeronde, boeiende ervaring te ontwikkelen:

  • Mogelijkheden voor de klant om in de winkel te blijven hangen;
  • Een steeds veranderende omgeving die zorgt voor enthousiasme en een blijvende indruk om potentiële nieuwe klanten aan te trekken;
  • Merken of producten aanbieden die zorgen voor een ''wow'' gevoel binnen een specifieke categorie.

#4 SUSTAINABLE PRACTICES: CONSCIOUS CONSUMPTION, PURPOSE, RESPONSIBILITY, POP-UP, ACTIVISM

Consumenten zijn zich nu meer dan ooit bewust van hun impact op het milieu, het voedsel dat ze in hun lichaam stoppen en de manier waarop producten worden geproduceerd. Bewuste consumenten worden een groter en meer uitgesproken deel van de bevolking.

Bij de implementatie van duurzame werkwijzen gaat het om het tonen van sociale verantwoordelijkheid en het benadrukken van een ethisch, eerlijk en verantwoord bedrijf. Het betekent verantwoordelijkheid nemen door consumptie in goed geweten aan te bieden door milieuvriendelijke en verantwoorde producten en diensten te produceren.

Er is veel vraag naar duurzaamheid, dierenwelzijn en eerlijke handel. Consumenten zoeken steeds meer aansluiting bij merken en retailers die hun waarden delen. Het gaat om het tonen van verantwoordelijkheid door de hele waardeketen en ver buiten de kernproducten of -diensten van het merk. Retailers hebben op een dieper niveau contact met consumenten om hen te helpen het gevoel te geven dat ze bijdragen aan een groter doel bij het winkelen bij het merk of de retailer.

Om je praktische voorbeelden te geven van deze trends, zullen we maandelijks een aantal innovatieve concepten delen die hierop inspelen. Welke breaking brands gaan jou inspireren? Ontdek hier alle updates.