De Deichmann familie

Wij kennen Deichmann in Nederland minder goed, maar als het grootste Europese schoenenbedrijf is het onder andere eigenaar van VanHaren in Nederland. In 2019 realiseerde het bedrijf een omzet van 6,4 miljard euro. De Deichmann familie is de koning van het zogenaamde Rackroom principe, het verkopen van schoenen in de doos vanaf het schap.

De Duitse publieke omroep ZDF heeft in de serie over grote Duitse Family Clans verschillende bedrijven goed in beeld gebracht. Dit keer is het weer een gesloten familie bedrijf, zoals we dat vaak zien. In Duitsland wordt Deichmann vaak de Aldi van de schoenenbranche genoemd, omdat het kwaliteitsschoenen aanbiedt voor de kleine portemonnee. Het devies van Dr. Heinz-Horst Deichmann, tweede generatie, maar grondlegger van het imperium, was “Fashionshoes at small prices”. “Wir sind nicht billig, sondern Preis günstig”, gaf hij vaak mee aan zijn medewerkers. Wat zoveel betekende als niet goedkoop, maar voordelig. 

Deichmann wordt vaak verweten dat hij de winkel Deichmanniseerde, zoals wij de verblokkerisering in Nederland hebben gekend. Ik heb Her Dr. Heinz-Horst Deichmann twee keer mogen ontmoeten en kan me nog goed de sessie met de directie onder zijn leiding herinneren, waarin hij altijd aandachtig luisterde en kritische vragen stelde, zeker toen het ging om online retail. Niet omdat hij niets zag zitten in een nieuw businessmodel, hij heeft meerdere keren in zijn leven nieuwe businessmodellen gebruikt, waaronder de ruilhandel meteen na de tweede wereldoorlog en het opbouwen van het eerste klantenbestand. Hij wilde het nieuwe businessmodel begrijpen. 

Zijn zoon Heinrich-Otto Deichmann geeft sinds 1999 leiding aan het familiebedrijf. Sindsdien laat Deichmann ook het overgrote deel van hun assortiment zelf produceren, waar ze tot die tijd schoenen verkochten die ook elders te koop waren. In augustus 2020 is de vierde generatie gestart binnen de bedrijfsleiding. De 27-jarige Samuel Deichmann zal zich richten op de verdere digitale transformatie van de onderneming. 

Bekijk de documentaire hieronder.